.HOME

 INTRODUCTIE

.ERFGOED]

.TEKENINGENARCHIEF

.BIBLIOTHEEK

.JUBILEUMBOEK

.LOCOMOTIEVENCOLLECTIE

.GOUDEN BACKER & RUEB SPELD

.PEILGLAS

.CONTACT

                 

ENGLISH SUMMARY

Het is inmiddels een publiek geheim dat De Backer & Rueb Ervaring betrokken is bij de nieuwbouw van stoomlocmotieven.

Reeds in het begin van de jaren '90 ventileerde de toemalige conservator van het Nederlands Spoorwegmuseum het idee om een "Blauwe Brabander" van de Noord Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij te bouwen om een hiaat in de collectie op te vullen. In die tijd was Backer & Rueb ook betrokken bij de pogingen om in Engeland een gloednieuwe stoomloc te laten bouwen. Maar het einde van het bedrijf in Breda was nabij en het idee van een "Blauwe Brabanders" ging een doornroosjeslaap in.

In gesprekken met gemeentelijke en provincale overheden rond het 150-jarigjubileum van de machinefabriek kwam het idee weer tot leven. In eerste instantie werd gekeken naar de bouw van een locomotief uit de NS serie 3900 maar om diverse redenen is voor een NBDS-mailtreinlocomotief gekozen, vooral omdat er een groot Brabants aspect aan zit.

Voor alle duidelijkheid:

Backer & Rueb doet tot nu toe alleen het voortraject hetgeen geenszins betekent dat een definitieve beslissing tot de bouw genomen is. Aangezien nog negen andere partners bij de realisering van het project zijn betrokken, wordt nog terughoudend gedaan met het doen van mededelingen zoals organisatie van het project en de bouwlocatie die echt uniek is te noemen. In het project is wel plaats ingeruimd voor een aandeel van spoorwegliefhebbers.

Het is inmiddels duidelijk geworden dat een weg terug -"de stekker uit het project"- met de dag onmogelijker wordt. Voor de zomervakantie van 2012 zal er duidelijkheid zijn over wie, wat, waar, wanneer en op welke wijze het allemaal gaat gebeuren. Daarvoor zal een speciale website worden gemaakt die is verbonden met deze B&R-site. 

De verschijning van die website staat net als een persmededeling en/of persconferentie volgend op een presentatie door de provincie Noord - Brabant gepland voor 4 april 2012.