Het erfgoed van Machinefabriek "BREDA" voorheen Backer & Rueb is veelzijdig.

De namen "Machinefabriek "BREDA" en "Backer & Rueb Breda" zijn veiliggesteld, net zoals de beeldmerken en de diverse fabrieksplaten. Het tekeningenarchief van de locomotiefproductie, evenals de bibliotheek zijn toegankelijk of worden toegankelijk gemaakt. Het tekeningenarchief en de bibliotheek bevatten niet alleen zaken die specifiek Backer & Rueb betreffen maar vormen de basis voor een kenniscentrum voor railvoertuigenbouw dat een ware opvolger is van de eens zo fameuze bedrijfsschool.

Daarmee wordt Backer & Rueb weer een echte ervaring die een link legt naar de toekomst. Hierin werkt "De Ervaring" samen met binnen- en buitenlandse partners waarinder Machinefabriek Kin in Rijen als eigenaar van Breda Special Products.

Ook de gouden Backer & Rueb-speld is terug, evenals het Peilglas in een digitale vorm. In het "Peilglas" dat oorpsronkelijk personeelsorgaan was, vindt u nu hier het laatste nieuws over de activiteiten van "De Ervaring".

Al sinds het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw zijn "De Ervaring" en haar voorgangers betrokken bij ideeŽn over het bouwen van nieuwbouw stoomlocomotieven. Daarbij was bepaald te spreken van een voortrekkersrol.

Een groot deel van de activiteiten in de toekomst zullen dan ook gericht zijn op die nieuwbouw in al zijn facetten. Het forum hiervoor staat daarbij open voor iedereen die over dit onderwerp iets te melden heeft.

 

Een belangrijke activiteit is het uitbreiden van de collectie.

Indien het betrekken van geschikte  ruimte in Breda dit toelaat kan de collectie worden uitgebreid met het deel van het erfgoed dat nu nog in het Breda's Museum is ondergebracht.

 

Na de verkoop van stoomlocomotief "Ooievaar", het pronkstuk uit de collectie in de woelige tijden van faillissement en liquidatie, is de wens nog groter geworden om weer in het bezit van een of meerdere Backer & Rueb locomotieven te komen. Dankzij de goede samenwerking met een aantal partners komt de realisatie van deze wens steeds dichterbij.

                            

                          

HOME

INTRODUCTIE

.TEKENINGENARCHIEF

.BIBLIOTHEEK

.JUBILEUMBOEK

.LOCOMOTIEVEN COLLECTIE

.GOUDEN BACKER & RUEB SPELD

.PEILGLAS

..NIEUWBOUW LOCOMOTIEVEN

.CONTACT

                 

ENGLISH SUMMARY